OVER ONS

KNV EHBO afd. Arnhem-Zuid is een zelfstandige afdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO in het zuidelijke deel van Arnhem.  Elke stad heeft maar 1 afdeling, maar Arnhem heeft er twee! Toen op 10 mei 1940 de “RIJNBRUG” werd opgeblazen om de Duitsers tegen te houden, waren de Arnhemmers in Zuid afgesloten van Noord.

Op 12 mei 1940 is de afdeling Zuid opgericht met als doel eerste hulp te kunnen verlenen aan slachtoffers en eerstehulpverleners op te leiden!

Deze twee hoofdpunten zijn nog steeds de doelstelling van onze vereniging. De slachtoffers aan wie hulp wordt verleend zijn nu geen oorlogsslachtoffers meer, maar bezoekers van een evenement, waarbij wij als hulpverleners zijn ingehuurd.

We leiden tegenwoordig niet alleen mensen op voor het Diploma Eerste Hulp, maar ook voor de certificaten ‘Eerste Hulp aan Kinderen’ en ‘Reanimatie met behulp van een AED’.

Ook al is er tegenwoordig snel hulp ter plaatse bij een acuut letsel door ongeval of ziekte, er zijn nog steeds veel hulpverleners nodig om meteen te kunnen starten met eerste hulp. Gelukkig zijn er steeds meer mensen van doordrongen dat de eerste minuten cruciaal kunnen zijn, maar nog steeds hebben te weinig mensen een geldig Diploma Eerste Hulp!

Onze afdeling wordt al vanaf het begin volledig gerund door vrijwilligers. Van kaderinstructeur, lotusslachtoffer, bestuurslid tot hulpverleners, allemaal zetten zij zich vrijwillig in voor de vereniging. Wij huren op de dinsdagavond ruimte in de Maarten van Rossemschool aan de Groningensingel 1235 waar wij onze lessen geven!

Een EHBO lesseizoen begint altijd op de eerste dinsdag van oktober en loopt door tot en met de maand mei!

Het bestuur van onze vereniging bestaat momenteel uit 6 personen. Binnen het huidige bestuur bestaat de volgende taakverdeling:

  • Voorzitter M.Cobben-Reijnders
  • Secretaris: H-Z. van der Laan
  • Penningmeester: P. Bussink
  • Coördinator hulpverlening: N. Koops
  • Webmaster / ledenadministratie: R. Eggink

Wij hebben een ledenbestand van 87 leden, dat is inclusief kaders, ereleden, 4 lotussen en een arts. Ons werkgebied is voornamelijk geheel Arnhem zuid en Elden. Onze vereniging is opgericht op 12 mei 1940, tijdens de tweede wereldoorlog.

IMG_8850

De Rijnbrug (de huidige John Frost brug) was vernield en er was behoefte aan een EHBO-vereniging aan de zuidkant van de stad.